Minimalist Journey

Något som jag snöade in mig på när vi var på Bali (hehe, snöade in mig på Bali) var begreppet minimalism och allt vad det innebär. Och den som känner mig förstår nog att det inte tog särskilt  länge innan “att bli minimalist” var nerskrivet bland mina nyårslöften.

Här sitter jag nu då och funderar på om jag är “tillräckligt kvalificerad” eller “äger tillräckligt lite” för att kunna kalla mig minimalist och för att kunna skriva om det på bloggen.

Innan någon hoppar på mig vill jag bara göra klart för er att jag inte kommer börja räkna hur mycket ägodelar jag har. Tyvärr tror jag nog bara att det skapar mer stress än nöje, och att det tar bort det roliga med minimalism och gör en mer ångestfylld än glad.

Hur som. Jag fick idén efter att ha insett hur mycket vi i västvärlden slösar (främst pengamässigt) på kläder och framförallt HUR vi handlar; då vi är ledsna, stressade, glada, har ett special occasion etc. Jag själv är så pass skyldig till det sistnämnda att jag borde ha en dumstrut på huvudet. Jag kan inte räkna hur många gånger jag köpt saker för ett speciellt tillfälle och använt plagget den kvällen, för att sedan lämna det att stå orört i ett år tills jag slängt det. Jag vill minska konsumtionen av kläder och framförallt lära mig att köpa kvalitetskläder istället för de plagg som har dåliga sömmar efter att ha använts och tvättats en gång. Jag vill att min garderob ska bestå av mina favoritkläder och att de kläderna ska vara av så pass hög kvalitet att när jag till slut väljer att göra mig av med dem, ska de gå att användas av en annan person och att de skall gå till ett gott ändamål.

Jag har för tillfället gjort mig av med kanske 60% av min ursprungsgarderob, och för att klara av det var det rätt så strikta regler, samt ett visst färgschema som jag försökte hålla mig till. Nedan ser ni ett paj-diagram över de färger jag använder mig av och vill att min garderob ska bestå av. (Svart 50% // vitt 25% // jeans 25%) För att ett plagg skulle få stanna kvar i garderoben var jag tvungen att 1. tänka ut 5 olika outfits som man kan bygga ihop med hjälp av plagget, 2. tänka ut hur ofta jag får användning av det: mindre än 1 gång/månad = släng.

minimalism1

Sen måste man ju ha i åtanke att man inte kan slänga sommarkläder på vintern. I början kan det vara riktigt roligt att göra sig av med saker och känslan efteråt är verkligen lättande, MEN: börjar du rensa ur sommargarderoben på vintern kommer du antagligen slänga sånt som du inte inser att du faktiskt behöver, vilket i sin tur leder till att du måste köpa nytt på sommaren och att du i slutändan slösat mer än sparat.

Det skulle vara jätteroligt om någon av er har erfarenhet av minimalistiskt tänk, och kunde dela med er av era åsikter och erfarenheter!

Kramar.

5 thoughts on “Minimalist Journey

 1. Loppis!!! Man hittar int alltid någo där men jag hitta en vårjacka (en levi’s vårjacka för 50kr sist) och de känner jag att e woohoo. Plus att köpa allt svart så kan man ba blanda allt utan att de ser galet ut. Och att svart alltid ser bra ut, så man kan använda samma kläder till fest som till vardags och alltid va fab. Dat my tips ❤

  Like

 2. Kom ihåg att donera kläderna! Släng dem inte när det kan finnas andra människor som kan vara intresserade av dem eller av att köpa loppiskläder 🙂

  Like

 3. Jag har nån gång försökt mig på att ha en capsule wardrobe som egentligen har ett lite liknande tänk som du beskriver. Det funkade inte riktigt för mig då, men nu blir jag lite taggad att testa igen.. får se om jag hoppar på ditt minimalismtåg! 😀

  Like

 4. Det måste jag bli bättre på! Tycker alltid det är så jobbigt och förstår inte att nån annan kan finna glädje i mina gamla kläder som jag tröttnat på 🙂

  Like

 5. Jag måste kolla upp begreppet capsule wardrobe! Men kör – Du har inget att förlora, förutom en del ägodelar då 😉 men tror att om man väl klarat av att göra sig av med kläderna, sminket etc så har man kommit bra mycket längre än halvvägs, och då är det bara att göra smarta köpbeslut i framtiden 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s