10 ways to save

Många tappar hakan då de får veta vad det kostar att dra iväg på äventyr. För let’s face it – försäkringar, visum, hotellnätter och flygbiljetter är dyrt.

Idag tänkte jag dela med mig av mina tio bästa knep för att spara pengar, oavsett om det är för att kunna flytta utomlands, köpa en ny designerväska eller ha råd med hyran. It’s the small things that count.

  1. Byt ut gymmet mot hemmaträning. Är du som mig som kan betala sjuka summor varje månad för ett gymkort du använder två gånger varannan månad? Skippa den extra kostnaden och sök upp hemmaträningsvideor via YouTube istället.
  2. Skippa all take away. Oavsett om det är take away kaffe på väg till jobbet eller lunch från en salladsbar. Brygg istället eget kaffe hemma, och koka lite extra så det blir en portion över till lunchen nästa dag, så slipper du spendera ~15€ extra dagligen.
  3. Undvik impulsköp genom att försvåra situationen. Funderar du på att köpa en ny tröja? Tänk ut minst 5 olika outfits du kan använda den till innan du slår till.
  4. Tänk praktiskt när du shoppar. Tyvärr är inte billigast alltid bäst. Behöver du nya vinterskor lönar det sig nog att köpa de som kommer hålla flera säsonger, vilket oftast brukar betyda att du behöver punga ut en extra sedel – MEN; bättre att betala 30€ mer för skor som håller än att köpa tre par skor för 80€ som ändå går sönder.
  5. Ställ in en automatisk transaktion som flyttas till ett sparkonto varje månad när din lön utbetalas. Jag brukar räkna med minst 10% av min lön. På så sätt finns det alltid undanlagda pengar vid nödfall, t.ex. om din bil behöver åka på service! När ditt sparkonto når en viss summa kan du belöna dig själv med att köpa något som du länge funderat på och faktiskt behöver. På så sätt kan du njuta av det istället för att känna dig skyldig.
  6. Sälj kläder du växt ur, inte behöver eller saker som inte kommer till användning. Genom att rensa ur skåp och garderob med jämna mellanrum undviker du att samla på dig för mycket skräp och ger dig möjlighet att förtjäna en extra slant.
  7. Skippa onlineshopping. För mig har onlineshoppingen varit en riktig bov i min budget. Även om något inte passat har jag kanske tänkt att jag kan sälja det åt nån kompis, men i slutändan lämnar det alltid att ligga i garderoben utan att bli returnerat eller sålt. Prova kläderna i butik först!
  8. Kolla ALLTID kilo/literpris på råvaror när du handlar mat. Det här är ett trick som min käre far lärt mig och som ärligt talat har förändrat min ekonomi. Tidigare kunde två halvfulla påsar mat bli 70-80€ medan jag numera kan handla en veckas mat (för en person) för 25-30€.
  9. Håll koll på dina inköp. Min bank har en budgeteringsapp vid namn Pivo som kommer till användning dagligen. I appen kan man koppla inköp vid olika butiker till olika budgeter som man själv bestämmer. T.ex; enda gången jag tar ut kontanter vid en automat är då jag ska tatuera mig. Då registreras mitt uttag i appen och kopplas till min budget “Tatueringar” där jag bestämt en summa pengar som jag får lägga på tatueringar varje månad. I appen kan man också lägga in när man får lön och hur mycket. Den räknar även ut hur mycket pengar som kommer finnas på ditt konto om två veckor enligt sättet du spenderar.
  10. Begränsa restaurang- och krogbesök. Hörni. Undertecknad är en ungdom som älskar att äta ute och någon som aldrig skulle kunna välja bort det. Jag äter ute, mycket och ofta. Jag AW:ar och har kaffeträffar på stan. Det är min last, men det är något som jag lärt mig begränsa (or at least I’m getting there!) Sätt upp en budget på hur mycket pengar som får gå åt till restaurang- och krogbesök och kom ihåg  att du blir tvungen att lämna bort annat om du tänker överskrida den. När jag har varit som värst har jag lagt ca. 350€/månad på att äta ute och besöka barer, och som ni säkert förstår är det inte hållbart i längden.

Mina 10 bästa knep för att få lönen att räcka lite längre, och dessutom lämna över för att kunna spara till något större.

När jag jobbat som mest i mitt liv har jag jobbat så timvisaren gått varvet runt och lite till och i samband med det började det såklart komma in högre löner på mitt konto. Förändringen i min ekonomi berodde dock inte på en högre lön, utan att jag insåg något så självklart som detta:

Rich people stay rich by living like they’re poor. Poor people stay poor by living like they’re rich.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s